Keva istražuje, Keva piše, Preporuke 1

Muzej vazduhoplovstva, poseta sa decom


Taman pregrmesmo grip dok je bilo hladnih letnjih dana, pa uplovismo zdravi u toplu i zlatnu jesen.
Idila, maltene.
I eto ga vikend, svi smo na okupu, te je tata deci predložio odlazak do Muzeja vazduhoplovstva. 
O, kako se nismo pokajali što smo otišli, a i vama preporučujem da odete.
I zaista, ali zaista, nema veze sa tim kog pola su vaša deca. Jer avionima se vozimo svi, svi im se divimo i svi ih volimo.


Prvo što ćete da primetite dok dolazite do  muzeja, je da znakova za muzej baš nema previše, pa obratite pažnju na to kad sa puta za aerodrom skrećete u levo.

Drugo što će da vas oduševi je monumentalni izgled zgrade kada se napokon nađete pored nje. Ali ne samo to, nego i arhitektonsko rešenje koje je, po meni, ravno genijalnom. Tj baš mi se dopada.
Zgrada je ostavljena da propada, vidi se da budžet za njeno održavanje ne postoji.

Deca su se razmilela da se dive svim tim letilicama koje su postavljene okolo muzeja, a nema ih malo. Tu se nalazi i Dasti, glavni junak crtanog filma Avioni. Gledali smo ga dovoljno puta da znamo da uporedimo i ostale avione sa Dastijevom ekipom.

Potom nas je put, preko oronulih stepenica, odveo do donje i gornje postavke muzeja.

Postavka je divna. Avioni su očuvani, panoi su puni informacija, postoje i razne makete. Aviomotori, letilice, padobrani, delovi naoružanja. Nekoliko JAT-ovih plakata.

Ukoliko se kogod umori, tu je kafe u kom vreme jeste stalo. Nije dizajniran da izgleda retro, nego je retro. Vidi se da se zaista od te 1988me  godine (kada je Muzej otvoren za javnost) tu nije ništa ulagalo, odnosno menjalo. Nedeljom ne radi, te ne mogu da pišem o njihovoj ponudi, ali sam pročitala da organizuju i dečije rođendane.

Postoji i prodavnica suvenira (majice, šolje, džidže, knjige).

Ukoliko ne idete autom, postoje autobuske linije koje idu do aerodroma, koji je vrlo blizu Muzeja.

I za kraj, zaista ne morate da čekate da vas put nanese tamo, nego možete da odete do Muzeja vazduhoplovstva samo da biste videli sve te letilice, pročitali jasno napisane pinformacije o njima (pogotovo priče, ima ih raznih).


Facebook komentari

Možda vam se dopadne

1 komentar

  • Avatar
    Sofija kaže: November 5, 2017 at 9:32 am

    Divne su slike a i divno je objasnjeno, sigurno cemo posetiti ovaj muzej.

    Odgovori
  • Ostavi komentar