Dečje knjige, Keva, Keva istražuje, Keva piše, Keva stvara, Preporuke 0

Kako se crtaju bebe?


Neko duže vreme smo okupirani temom “KAKO SE PRAVE BEBE?” Već krajem Ajine treće godine pojavila su se prva pitanja i tada smo suprug i ja uspevali da nađemo izlaz iz ove teme putem kratkih odgovora.

– Zašto bate i čike imaju pišu, a seke ribicu?
– Da bi mogli da prave bebe.
– Da li odrasli kad porastu imaju piše?
– Da.

Kad kažem izlaz mislim na promenu teme. Vreme za koje ona pređe na drugu temu je bilo merilo uspešnosti naših odovora. Ako ostanemo na istoj temi i krenu potpitanja, znači da nismo nešto pokrili među Ajinim kriterijumima za zadovoljavajuć ogovor. Nešto je ostalo nejasno.

Nedavno su pitanja postala učestalija, budući da smo u bliskom okruženju imali jednu novu bebu i dve trudnice. Kako su u pitanju moje prijateljice, naše priče o napredovanju njihovih trudnoća usput su slušala i naša deca. Aja je počela da mi postavlja pitanja koja su imala potpuno tačnu formu (pet plus za prisluškivanje naših razgovora), ali nisam bila sigurna da ona sama razume suštinu.

  • Ko je tebe takvu napravio?
  • Ko je tatu napravio?
  • Kako se prave bebe?
  • Kako se bebe rode?
  • Kako sam ja izašla iz tvog stomaka?
  • Da li to kad si se porađala boli?

Kada me je najzad za moju prijateljicu pitala “da li se otvorila”, rešila sam da sednemo i lepo razjasnimo kome se šta tačno otvara i zašto. Želela sam da nam u tome pomogne KOBAJAGI DONELA ME RODA, jedina dečja knjiga na ovu temu koje se sećam (čitali smo je na času, u četvrtom razredu osnovne škole), ali kako to obično biva, sad kad mi treba svoj primerak ne uspevam da pronađem u kući. Zato sam uzela papire i crni flomaster. Počela da pričam i da crtam. Evo kako je to ispalo:

 

Porođaj nisam crtala. Pokazala sam joj neke suptilno urađene fotografije iz Larusove knjige o trudnoći.

Nikad nisam imala dilemu u vezi sa tim kakav ću pristup ovoj temi odabrati. Planirala sam da budem iskrena. Ono što me je brinulo je bio izbor reči i količina informacija po uzrastu deteta. U knjigama koje smo u tom trenutku imali u kući, a koje su sadržale nešto na ovu temu, nisam našla razumljiva objašnjenja. Objašnjenja koja su prilagođena rečniku moje četvorogodišnjakinje. Ja jesam za proširenje vokabulara, ali me nervira kada pokušavamo da se posvetimo jednoj temi, a onda provedemo više vremena objašnjavajući pojedinačne termine iz teksta, što nas na kraju odvede u 5 različitih strana.

Zato nisam koristila termine kao što su “ćelija”, “spermatozoidi”, “vagina”, “penis”. Koristila sam izraze koje ona zna i koristi. Ipak ni za šta ne možete u potpunosti da se pripremite, kada su deca u pitanju.

Tokom priče, Aja me je iznenadila pitanjem:
Da li bake mogu da imaju bebe?

Nisam znala šta tačno da joj kažem. Mislila sam o dometima vantelesne oplodnje i pomerenim starosnim granicama (po kojima sam i ja kad sam nju rodila bila STARIJA PRVOROTKA), pa sam razvukla jedno PAAAAAAAAAAAA i nadala se da će Aja odustati od pitanja kad shvati da je mama zabagovala. Na kraju sam promrmljala jedno ne i nastavila da crtam spermatozoide.

I to je bilo to. U proseku Ajina obrada informacija traje nedelju dana. O putovanjima, rođendanima i drugim zanimljivim dešavanjima pričaće vam tek nedelju dana kasnije. Ne vredi da joj postavljate pitanja čim se to nešto desi. Dobićete eventualno Da i Ne kao odgovor. Za to vreme ja sam po Instagramu tražila potvrdu da nisam sve uprskala. Iz tog dopisivanja sa mamama interesantno mi je bilo da saznam da su u ovim godinama muška deca imala malo ili nikakvog interesovanja za ovu temu, dok su devojčice (skoro sve) imale gotovo isti broj pitanja kao Aja.

Posle nedelju dana, Aja mi je pričala o svojoj “novoj bebi”. Kada sam je pitala da li možda zna kako nastaju bebe, sve mi je tačno rekla, svojim rečima. Jedino što je buni je sečenje stomaka, tj. da li doktor može da odseče još neke delove tela tom prilikom. Tako da ćemo o doktorima i hirurškim procedurama sledeće nedelje.

Šalim se.

Knjigu KOBAJAGI DONELA ME RODA sam naknadno uzela iz biblioteke.

KOBAJAGI DONELA ME RODA, Piter Mejl

Aji je najzanimljivije bilo da gledamo kako beba izgleda u stomaku iz meseca u mesec, kao i sam početak – šta su deca rekla na pitanje odakle dolaze bebe.

KOBAJAGI DONELA ME RODA, Piter Mejl

Zaista odličan vodič kroz ovu temu, bilo da želite sami da crtate ili ne. 🙂 Ako, pak, vaše dete ima neka specifična dodatna pitanja, preporučujem i knjigu OBJASNI MI.

OBJASNI MI, Katarina fon der Gaten / Anke Kul

Lista očekivanih i neočekivanih dečjih pitanja pomoći će vam u pomenutim bagujućim trenucima.

Neka od pitanja iz knjige OBJASNI MI, Katarina fon der Gaten / Anke Kul

Obe ove knjige su za malo stariju decu, pa preporučujem da ne čitate direktno kako je napisano, već da probate dati tekst da prilagodite uzrastu i rečniku vašeg deteta.

Plašila sam se kako ćemo proći ovu temu, a ispostavilo se da i nije tako strašno… ovaj put. Sad odoh da smislim kako četvorogodišnjakinji da nacrtam temu: “prepoznavanje sumnjivih tipova nepoznatih lica i vrste moguće samoodbrane” i kako da objasnim zašto je čika policajac u parku hteo pendrekom da bije psa.

 

Facebook komentari

Možda vam se dopadne

No Comments

Ostavi komentar