Dečje knjige, Preporuke 5

Dnevnici čudovišta


Pažnja, pažnja, čudovišta su prestala da budu strašna! Stoga je gospodin Zaharijus Ombi rešio da ovom problemu stane na put. I to tako što će raspisati konkurs za najstrašnije čudovište. Sve što vam je potrebno da biste se prijavili jeste stranica iz dnevnika.

Knjige za decu su najveća radost na svetu. Još veća, ako su zaista kvalitetne. Danas je to sve teže naći. Pomalo je to i stvar ukusa, a o istima nećemo raspravljati. Ali ćemo vam reći šta je po našem ukusu.

Knjiga „Dnevnici Čudovišta” ubedljivo je jedna od najboljih knjiga koja se nama porodično dogodila! A kažem dogodila jer je ona stvarno jedan poseban događaj, ili bolje reći, skup čudovišnih događaja. U ovu knjigu smo se zaljubili na prvi pogled, ludački se zabavljali i smejali i slatko uspavljivali. Velikog je formata pa je ponekad služila i kao jastuk. Uz nju smo vežbali govorništvo i glumatanje i svakom od likova davali poseban šmek i glas.

slika-2dc

Brojni su razlozi zašto volimo ovu knjigu. Prosto ne znam odakle bih počela.

Na prvom mestu, otkrili smo je pre oko dve godine, kod veoma dragih ljudi, u prostorijama izdavačke kuće Propolis Books, koji su ovu knjigu preveli i predstavili srpskoj čitalačkoj publici, koji su jedna divna kreativna skupina ljudi velikog srca i beskrajno smo im zahvalni što su naš svet obogatili jednom ovakvom knjigom.  Moglo bi se slobodno reći da ovu knjigu volimo iz vrlo sentimentalnih razloga. Potom, sama knjiga je vrlo neobičnog karaktera, pomalo nekonvencionalnog. Nije ni priručnik za princeze ni priručnik za vitezove, niti je knjiga za prave devojčice ili knjiga za prave dečake, ovo je knjiga za prave heroje svih uzrasta, polova, verovanja, strahova, opredeljenja i boja čarapa! I za sva mala čedovišta.

Ovo je prava knjiga za sve uzraste jer je beskrajno zabavnog sadržaja. Kroz velika vrata ovog literarnog ostvarenja saznajemo ko sve učestvuje u trci za najstrašnije čudoviše i sami sa sobom odlučujemo ko je naš favorit. Osim toga ova knjiga sastavljena je iz dvanaest priča ove potpuno otkačene družine što je čini izuzetno lakom za čitanje – tekstovi su kratki, jednostavni, zabavni i neviđeno smešni, i kao takvi su izuzetno pogodni i za mlađe uzraste kojima duži tekstovi ne drže pažnju. Ilustracije… Njima mogu posvetiti poseban tekst, ali slobodno i ukratko možemo reći da potpuno odgovaraju sadržini i stepenu otkačenosti teksta, dok ležerna vizuelna forma podseća na neki super dizajniran kuvar, prepun recepata kako se pripremiti da budete super kul čudovište.

slika-3dc

Takođe, ovu knjigu možete čitati na koji god način želite. Možete je čitati po redu, na preskok, samo omiljena čudovišta, a svojim mališanima možete poželeti slatke snove i samo jednom od ovih priča za jedno veče. Neko će pomisliti: Zašto bi iko normalan svom malom detetu čitao priče o čudovištima pred spavanje? Ovo ja vidim kao veoma važno pitanje na koje ćemo probati da damo odgovor i u tome leži i jedna od najvažnijih vrednosti ove knjige: Oslobađa nas strahova i uči o različitosti. Pomaže nam da zavirimo u jedan prosečan dan jednog prosečnog čudovišta i omogućava nam da svojoj deci demistifikujemo likove zbog kojih se noću bude ili pak ne mogu ni da zaspe. Osim toga, pomaže nam da uvidimo da oni, isto kao i mi, žive jedan poprilično običan život i rade neke proprilično obične i normalne stvari, te  da su i oni kao mi tako nekako normalni, i da smo i mi pomalo neka mala otkačena, ne tako strašna čudovišta.

Facebook komentari

Možda vam se dopadne

5 Komentara

 • Avatar
  Bjanka kaže: December 2, 2016 at 10:30 pm

  Monsters Sulley&Mike, omiljeni crtani, Sulley veliki i izgleda opasan, a u stvari je divan i mekan, Mike je smesan. Vezali smo se prvi deo crtanog filma, i spavamo sa nima u obliku plisanih lutaka 🙂

  Odgovori
  • Tamara Zidar
   Tamara Zidar kaže: December 12, 2016 at 1:32 pm

   Draga Bjanka, čestitamo, dobili ste knjigu na poklon 🙂

   Odgovori
   • Avatar
    Bjanka kaže: December 15, 2016 at 9:24 am

    Hvala 🙂

    Odgovori
 • Avatar
  Jelena Nikolic kaže: December 11, 2016 at 1:35 pm

  Citajuci “Jetijevsku abrakadabralicu”, moja cerka Ines i ja srele smo se sa mnogim nesvakidasnjim stvorenjima. To su jetiji, jednorozi, zmajevi, harpije, carobnjak Abrakadabrilo. Najvise paznje mojoj cerki privukla je grozomorna hidra, zmijoliko cudoviste koje ima petsto glava i zivi u Mocvari velikog straha. Uvek kada citamo ona sa nestrpljenjem ocekuje stranicu gde hidra izranja iz crne mocvarske vode da bi izbrojala koliko glava ima

  Odgovori
 • Preporuke za sajam knjiga | Keva.rs kaže: October 25, 2017 at 10:47 am

  […] Bjanka on Dnevnici čudovišta […]

  Odgovori
 • Ostavi komentar