Keva, Keva stvara 0

Zlatokosina kula


Verovatno se pitate: Otkud Zlatokosa uz sav taj “Frozen”? Radi se o tome da moja ćerka još nije bila rođena kad se “Zaleđeno kraljevstvo” pojavilo.  Propustili smo celo prvobitno ludilo oko tog filma, što nam je dalo priliku da lagano upoznajemo ostale Diznijeve princeze, jednu po jednu.  Sada smo, dakle, u fazi Zlatkose (Rapunzel, Tangled) i nemamo mnogo tematskih rekvizita, osim figure princeze i velike plave perike (za dete, ne za figuru ;)). Čak nam i glavnu mušku ulogu u kućnim predstavama igra princ Filip, koga nam princeza Aurora ljubazno pozajmi s vremena na vreme.

Izrada ove kule zahteva oko sat zajedničkog vremena, a donosi sate i sate zanimacije za vaše dete (provereno).

Sve što treba za izradu sigurno imate u svojoj kući. Najvažnije je da ne zaboravite da imate dete i da dete uključite najviše što možete.

Potrebno:

– karton
– kutija za jaja
– makaze (jedne za odrasle i jedne dečije)
– lepak
– selotejp
– vunica

 1. Mi smo u kući imali ovu tanku kartonsku postavu neke kutije. Uzmite bilo koji karton (teži od papira, ali dovoljno lak za ručno savijanje ), isecite stranice i presavijte kao na slici. Gledajte da stranice budu pravouganog oblika, a dimezije odaberite sami.


  img_7828

 2. Nacrtajte prozor pri vrhu srednje strane – moja ćerka za sad zna da nacrta krug, tako je i ovde ucinila i to nam je bila osnova za prozor. Ako je vaše dete bolji arhitektonski crtač, zatražite mu da nacrta oblik prozora kako god je zamislilo.

  img_7831

 3. Isecite prozor.

  img_7833

 4. Zamolite dete da vam selotejpom zalepi bočne strane za gornju stranu. Slobodan stil – dajte detetu parčiće selotejpa i pustite ga da lepi po ivici kako želi dok vi držite spojene stranice ili jedno veće parče zalepite sa jedne strane i neka dete samo prilepi za drugu. Ovako:

  img_7834duo

 5. Isecite “vrhove” iz kutije za jaja. Zadržite i donja postolja sa kružićima jer će se na njih mazati lepak. Detetu možete dati da iseče kutiju za jaja koliko može (taj karton se i lako cepa, ako dete ne zna da barata makazama), a vi onda dovršite sečenje – izrežite pomenute “vrhove”.

  img_7843duo

 6. Dete neka nanese lepak na polja sa kružićima. Bilo koji lepak možete da koristite. Jedan ili više. Moja ćerka je stavila nekoliko različitih, jedan sloj preko drugog.

  img_7848duo2

 7.  Zalepite zajedno “vrhove” na spoljašnju stranu gornje stranice.

  img_7850

 8. Isecite vi ili dete duguljasto parče kartona od kog ćete napraviti stepenice. Isečeno parče ispresavijajte kao harmoniku.

  img_7860duo

 9. Stavite lepak na tanku bočnu ivicu i zalepite stepenice na srednju unutrašnju stranu, od levog donjeg ugla do prozora.

  img_7865duo

 10. Možete i ne morate celu kulu da zalepite na kartonsko postolje.

  img_7868

 11. Uzmite vunicu ili deblji konac i odlučite koje dužine će biti Zlatokosina kosa. (Dete može da razmotava klupko npr.) Izvucite nekoliko puta tu dužinu vunice kako biste dobili jedan deblji “pramen kose”. Jedan kraj tog pramena nek vam dete obmota selotejpom više puta, a na drugom kraju isecite tj. razdvojite krajeve vunice koji nisi slobodni.

  img_7872duo

 12. Namažite lepak (možete da koristite i ovaj pištolj za lepak, ako imate) na jednu stranu obmotanog selotejpa i zalepite naopako ispod prozora, sa unutrašnje strane, tako da vam “kosa” (veći deo vunice) ostane spolja.

  img_7874duo

  Ta-da! Vaša kula je gotova!

  img_7927pet
  Dalje se možete igrati i dorađivati kulu – možete da napravite pletenicu od vunice, stavite joj šnalice, da obojite kulu ili je izlepite kolaž papirom, da ukrasite krov, dodate još stepenica, prozora, nameštaj,  da napravite kulu za viteza…

Facebook komentari

Možda vam se dopadne

No Comments

Ostavi komentar