Keva istražuje, Preporuke 2

Muzej savremene umetnosti sa decom


Tokom vikenda smo krenuli da se osunčamo pored reke Save, ali nas je dečija znatiželja stazama napravljenim od belih kamenčića odvukla pravo do Muzeja savremene umetnosti, koji je posle deset godina ponovo otvoren. Baš nisam očekivala da će to tako brzo, ali eto. I nismo se pokajali 🙂 . Mada mi jeste bilo žao što nisam ponela fotoaparat, ali je makar kamera na telefonu bila tu.
Stigli smo oko 10:45h (nedelja). Nije bilo gužve ni na parkingu pored muzeja, ni u muzeju. Postoje parking mesta za invalide, postoje parking mesta za bicikle. Postoji ulaz za osobe u kolicima, kao i liftovi unutar muzeja.

Ulaz je 300dinara, deca ispod 7 godina ne plaćaju/ Grupne ulaznice su 200 dinara / Ulaznice za studente, učenike srednjih i osnovnih škola, kao i penzionere su 150 din / Sredom je ulaz slobodan /  Utorkom muzej ne radi. Ako pitate, dobijete i lep štampani materijal (“knjigicu”) kad kupite karte. Imate pored i boksove za odeću, vratanca bez, pa se nadam da nekako to nadgledaju.

Inače, iako je ulazak na izložbu prilagođen osobama koje se kreću pomoću kolica, deo izložbe je suviše visok i za decu, pa i za njih.

Muzej je osnovan 1965. godine. Promoviše jugoslovensku, srpsku i stranu umetnost 20. veka.

Izlozba Sekvence je trenutno u toku, to je “Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti”. Izložba počinje sa delima modernizma, a slike velikih formata su deci bile posebno zanimljive. Ipak su apstraktnija dela ostavila dosta jači utisak. Tek da spomenem da sam u nekom momentu mlađeg sina (4) zatekla kako gleda u vrata i pita me da mu objasnim šta to znači.. Ne moramo mi baš sve sad da razumemo, ali možda jednog dana…

Vajarska dela su deci bila najinteresantnija. Pojedine video instalacije takođe
Nama odraslima je dva sata proletelo. Kada smo oko 12h izašli iz muzeja, parking je bio pun, a i u muzeju se stvarala gužva.

Inače, postoje Dečiji i Omladinski klub pri Muzeju.

Ako ste i dalje veselo raspoloženi, posle obilaska MSUB, prošetajte stazicama okolo. Usput ćete da naidjete na wifi spot sa klupicama, kao i na vrlo moderno uređen parkić za dečiju igru koji je prepun roditelja i dece. Bukvalno.
Nismo nigde primetili neko mesto gde bi mogla da se kupi voda, to nedostaje na potezu od Brankovog mosta, do Hotela Jugoslavija. Ali pošto kao kornjača i dalje nosim kuću na ledjima, nije nam nedostajalo. Što i vama savetujem :).


Facebook komentari

Možda vam se dopadne

2 Komentara

 • Avatar
  Dragana kaže: November 14, 2017 at 1:33 pm

  Trebalo bi proveriti da li rade liftovi jer, bas tog dana kada sam bila sa skoro pa dvogodisnjakom u kolicima, nisu radili tako da je samo stariji klinac uzivao sa tatom (dobro, ja sam bila sama par dana pre ) mislim da jako nedostaje neki bookstore/cafe unutar muzeja.

  Odgovori
  • Avatar
   Jelena Vesković Dotlić kaže: November 29, 2017 at 10:57 am

   O da, i nama je nedostajao kafe.. svi smo ozedneli, ali nije bilo mogucnosti za da se kupi voda makar.

   Odgovori

  Ostavi komentar