Animirani filmovi, Preporuke 9

Crveni prasac (Porco Rosso)


Kada me Taja pitala da pišem recenzije crtanih filmova za decu, silne sam muke imala da odaberem sa kojim crtaćem krenuti u ovu spisateljsku avanturu. Oko autora nije bilo mnogo dileme, ne samo da sam znala da će prvi crtani biti upravo Mijazakijevih ruku delo, nego da će i nekoliko narednih crtaća definitivno biti iz njegovog čarobnog studija. Ali koji odabrati za prvi iz njegovog bogatog stvaralačkog života? Čak i veliki obožavaoci Džibli studiju, mogli bi Crvenog prasca smatrati neobičnim izborom. No ja sam ovom crtaću odlučila da posvetim prvo mesto, upravo jer mi se čini da nazasluženo, ovaj crtani dobija manje pažnje od ostalih Mijazakijevih dela.

Radnja crtića smeštena je u period između dva svetska rata, u vodama Mediterana. Glavni junak je Marko, iskusni italijanski pilot koji je učestvovao u prvom svetskom ratu. Kako u Italiji jača fašizam, Marko napušta vojsku i radi kao lovac na ucenjene glave, krstareći na svom avionu duž Jadrana. Iako crtani ne oslikava ove događaje, to postaje jasno iz kontesta. Već u tom delu se provlači jedna od čestih ideologija u Mijazakijevim delima. Jasna osuda fašističke politike i težnji. On je jedan od retkih japanskih autora koji glasno osuđuje fašizam, stranu koju je Japan zauzeo u Drugom svetskom ratu i njegove osvajačke težnje. Marko ima telo čoveka, ali glavu prasca. U crtanu se često nagoveštava da je uklet, mada se može nazreti da iza te glave pokušava da sakrije svoju nesigurnost i osećanja koju krije prema Đini, jednoj od dva glavna ženska karaktera.

No sve to ni malo ne dodiruje samu radnju ovog animiranog filma. To je priča o avionima, o gomili smehotresnih pirata, glavnog junaka sa glavom svinje, jednom slatkom pametnicom i jednom svetskom damom. Pravih negativaca nema. Tu su slatki i brižni pirati, puni časti i dostojanstva i jedan nadmeni Amerikanac koji zna kako da prihvati poraz i postane bolji čovek. Taj aspekt odsustva pravih negativaca, onih kakve poznajemo u zapadnoj kulturi, tipičan je za celokupnu istočnjačku filozofiju. Te s toga ne čudi da i u Mijazakijevim filmovima, niti su junaci idealizovani, niti su negativci žigosani. I jedni i drugi su ljudi, sa svim dobrim i lošim osobinama, koje sam splet okolnosti, ili situacija u datom momentu čini negativnim ili pozitivnim. Te uvek postoji ta mogućnost da se situacija promeni, i da samim tim svi postanu bolji ljudi, stičući nova znanja i iskustva prolazeći i prevazilazeći trenutni konflikt.

Porco Rosso

Za Mijazakijev rad tipični su leteći objekti. Gotovo da ne postoji crtani u kojem avion ili kakvo drugo leteće sredstvo, na neki način, nema jednu od centralnih uloga. U Crvenom prascu to je avion. Mali, crveni, s propelerom čiji je Marko ponosni vlasnik, i s kojim lovi nebeske pirate. Njegov glavni suparnik, Amerikanac vozi sličnu, ali nešto jaču mašinu. I naravno tu su pirati sa svojom iskrpljenom budžom. Scene leta i neverovatni pejzaži su česti, dugi, opuštajući momenti u crtanom. Mijazakijev dar da iz dalekoj Japana, dočara lepote Mediterana sa visine, do tih detalja i toliko verno, ga definitivno svrstava među najbolje animatore današnjice.

Svaki lik je umetničko delo za sebe.

Marko, ili Prasac kako ga često zovu, je glavni lik i zauzima centralni deo crtaća. Onizak, pomalo zdepast i sa svinjskom glavom definitno ne liči na standardne junake. Nesiguran u sebe, nesposoban da otvori svoje srce i prizna svoja prava osećanja. Skriva se iza svoje spoljašnjosti, održavajući taj bezbedni zid između sebe i sveta koji ga povređuje. Tragičan lik, koji se oseća odgovornim za smrt svog najboljeg prijatelja. I konstantno oseća grižu savest što je jedini preživeli od svog malog pilotskog kluba. S druge strane junak, koji nikada ne bi povredio protivnika. Spasava neprijatelje, sa istom strašću kao i prijatelje. Stavlja tuđa osećanja i želje iznad svojih, uvek brinući o drugima više nego o sebi. Spreman da primi poraz, iskreno se divi i pokaže poštovanje za tuđi rad. Jak i hrabar kada treba zaštititi one koje voli.

Marco Porco Rosso

Đina, Markova tiha patnja. Žena predivnog glasa i prefinjenih manira. Voljena, cenjena i poštovana. Ona koja je izgubila tri muža, a od početka čeka Marka. Čeka njega da je primeti. Čeka njegovu pažnju i samo joj je ona bitna. Đina je dama u svakom pogledu. Visoka, vitka lepotica. Obrazovana. Uticajna. Sa vezama i informacijama. Oko nje se zapravo sve vrti.

Gina

Fio, najtipičniji karakter Mijazakijevih crtaća. Mijazaki je veliki borac za ženska prava. Žene su uvek najkompleksniji i najdivniji karakteri u njegovim radovima. Njegov čarobni svet je mesto, gde će se svaka žena osetiti posebnom. U scenama u kojima popravljaju Markov avion, sve zaposlene su žene. One su sposobne da kuvaju, pevaju i sklapaju avion u isto vreme. Fio je u ovom crtanom preuzela tu ulogu najčarobnijeg karaktera. Lišena zvanično uloge glavne junakinje, koja je pripala Marku, oslobođena je i strahova, strepnji, nesigurnosti. Ona sija u svakoj sceni. Jaka, pametna, slatka, puna energije. Ona je sedamnestogodišnji devojčurak, avio inženjer, redizajnira Markov avion i prati ga do kraja crtaća. Ona je vredna, domišljata i snalažljiva. Okretna kako u fizičkim, tako i u verbalnim izazovima. Ona je onaj karakter sa kojim ćete poželeti da se poistovetite u crtanom. Ona je zapravo, pravi junak.

Fia Porco Rosso

Kurtis, Amerikanac, ženskaroš. Zaljubljen u Đinu, a onda u Fio. Ljubomorno izaziva Marka na dvoboj. Posle predivnih scena bitke u vazduhu, završavaju borbu starim, dobrim pesničenjem. Više komičnim, nego napetim i agresivnim. Na kraju sa puno poštovanja prihvata poraz. Mada, mudro kao obično, Mijazaki ubacuje scenu koja vas može navesti da verujete u to da mu je Kurtis tu pobedu prepustio, igrajući se vešto sa tom ulogom super junaka. Sva njegova zloćnost, ustvari proističe iz ljubavi. Više komičan, nego zao i tragičan.

Curtis Porco Rosso

Leteći pirati. Gomila komičnih karaktera, čija je glavna uloga da vas zasmejavaju do suza i povremeno glume zloće. Toliko dobroćudne, da nikoga ne mogu u toj zloćosti povrediti. Ovi karakteri daju crtanom posebnu dinamiku, dodajući mu taj komičan karakter. Njihovi glavni ideali su zapravo čast i poštena borba, stavljaju sitne protokole i ljudske vrednosti iznad svog zločina. Te tako, u jednoj od početnih scena, odlučuju da kidnapuju čitavu grupu devojčica jer nije lepo razbijati grupu i razdvajati drugarice.

Flying pirates Porco Rosso

Ovaj crtani ima toliko dimenzija, toliko neverovatnih poruka i divnih životnih pouka, da je meni nakon prvog odgledanog puta postao jedan od omiljenih crtaća. Posebna lepota je upravo u tome što su karakteri i pozadinske poruke dovoljno kompleksni da privuku starije gledaoce. A priča, crtež i humor izuzetno interesantni svim generacijama. Moram priznati, da me iz nekog razloga, glavni lik sa glavom svinje dugo odbijao i da je prošlo podosta vremena dok sam odvojila vreme da ga odgledam. No, sada to nadoknađujem gotovo redovnim uživanjem, u jednom od meni omiljenih, Mijazakijevih dela.

Facebook komentari

Možda vam se dopadne

9 Komentara

 • Avatar
  Dunja kaže: December 10, 2015 at 11:30 pm

  Ovo je predlog crtanog filma za decu?

  Odgovori
  • Tamara Zidar
   Tamara Zidar kaže: December 11, 2015 at 1:49 am

   Draga Dunja,
   Kao što i sam opis kategorije kaže, prvenstveno su ovo crtaći zanimljivi odraslima. Konkretno ovaj crtani je preporučen za decu od 10 godina pa na više, mada ga svakako mogu gledati i mlađi, ako ih interesuje tematika i ako roditelji tako procene.
   Kako budemo imali više recenzija, odnosno preporuka, tako ćemo ih sortirati po kategorijama po uzrastu.
   Hvala na komentaru 🙂

   Odgovori
   • Avatar
    Dunja kaže: December 14, 2015 at 11:55 pm

    Meni iskreno ovo nije bas za decu, makar po opisu, nisam gledala. Mozda za neke naprednije :-D. Nisam videla da pise u naslovu da su crtaci za keve, pa sam se iznenadila da neko preporucuje ovo za decu.

    Odgovori
    • Marica Blečić
     Marica Blečić kaže: December 15, 2015 at 1:49 am

     Dunja, “deca” su vrlo široka kategorija uzrasta, ne znam o kom uzrastu govoriš . 🙂

     Ja nemam decu, i crtaće ne analiziram iz majčinske perspektive. Posebno, ne majki vrlo male dece. Dakle, dok pišem, ne mislim kako bi to deca videla ili doživela, nego kako ja, 37 godina stara žena, to doživljavam i vidim. Mislim da je to ogromna razlika i da zbog toga analize mogu delovati preozbiljno, odnosno crtić može zvučati mnogo ozbiljnije i kompleksnije, od onoga što bi u njemu videlo dete. Trudim se da u analizi sagledam svaku dimenziju i razmišljam o tome kakve sve poruke sam ja našla u crtaću, a ne kako bi taj crtać videlo dete. Ja čak nisam sigurna ni da bi neki ljubitelj crtanih filmova mojih godina, koji se ne bavi toliko Mijazakijevim opusom, video ovaj crtani na isti način. Možda ti zbog toga crtani deluje neprikladno za decu? Ako jeste, žao mi je i nadam se da će Taja vremenom naći još nekog voljnog da da svoju dimenziju ovom crtaću.

     Moja nećaka je imala osam godina kada smo gledali ovaj crtani, a nećak pet. Gledali smo ga zajedno i ja sam im prevodila. Crtani je bio na orginalnom jeziku, japanskom, a titlovi na engleskom. Oboma se crtani jako dopao. I danas, dve godine kasnije, ga često pominju. Ona ga je odgledala s pažnjom i imala gomilu pitanja usput, a on je naizmenično gledao u tišini i crtkao nešto sa strane. Iskreno, u toku crtanog, ja sam mislila da mu je dosadno. Na kraju se ispostavilo da je crtao likove iz crtaća. 🙂

     Odgovori
 • Avatar
  zazubizza kaže: December 14, 2015 at 11:48 pm

  Marice, mi ne verujemo u filmove za decu. Verujemo u ove za porodicu.

  Nego, pošto planiramo da se upoznamo sa crtaćima (ne računam nevoljno izlaganje van kuće i vikende kod bake i deke) uskoro, oko trećeg rođendana, koji crtać bi nam preporučila na otvaranju sezone porodičnog bioskopa subotom? ‘:)

  Odgovori
  • Marica Blečić
   Marica Blečić kaže: December 15, 2015 at 1:50 am

   Zazubizza to je baš teško pitanje. 🙂 Pošto crtaće gledate zajedno, pretpostavljam da lošeg izbora nema, jer usput sa decom možete da komentarišete šta se dešava. Ako krenete sa Mijazakijem, što toplo preporučujem, mislim da sinhronizovane verzije na srpski ne postoje, pa ćete morati da im vi simultano prevodite.
   Moja iskustva gledanja crtaća s decom su sporadična. Da li zato što tetku ne viđaju često ili baš imam dara za simultano prevođenje, ali do sada ni jedno gledanje nije prošlo bez silnog uzbuđenja i uspeha. Čak su i baba i deda, koji su tek usput bacali pogled na ekran, bili oduševljeni. Najmlađe dete je imalo četiri godine kada sam krenula da im puštam Mijazakijeve crtaće.

   Ja sam krenula sa Totorom. Jako im se dopao. Mislim da Ponyo i Kiki imaju sličnu dinamiku, i da bi jednako primamljivi bili i baš maloj deci.
   Totora sam izabrala zbog iskustva koje sam imala u muzeju posvećenom Mijazakijevim crtaćima u Tokiju. Totoru je bio poklonjen najveći deo interaktivnog dela muzeja u kojem su klinci mogli da se igraju. To me je navelo da pomislim da je verovatno kao karakter najpopularniji od svih Mijazakijevih likova među decom. Posebno onom najmlađom.

   Odgovori
 • Avatar
  zazubizza kaže: December 14, 2015 at 11:55 pm

  PS. Iki bi se ovaj baš dopao. Ipak, preveliki je to zalogaj, zar ne? ‘:)

  Odgovori
 • Avatar
  Dunja kaže: December 25, 2015 at 11:55 pm

  Pa ja imam dete od 2.5 godine :-). I odusevila sam se kad sam videla preporuke za animirane filmove, i posto se sajt zove keva, logicno mi bilo da je preporuka za crtace za decu. Ali, nema veze, i ovako je ok :-). Mislim preporuke za keve, sto da ne. Mada ja bih volela da ovde procitam i preporuke za manju decu.

  Odgovori
 • Ostavi komentar