Keva inspiracija 2

Ida Prester, Lollobrigida – Manje pitaj, više uživaj

Razgovarala: Iva Novičić Fotografisala: Tamara Zidar

Da sam ja neki majstor pisanja intervjua, najava bi bila majstorska.

Napišem ovako, napišem onako; najavim, predstavim, dam vam mali tizer, sitne bubnjeve, mala drama i tako to.

Ali kako slabo bubnjam, a još se slabije bavim intervjuisanjem, reći ću vam da sam pričala sa Idom Prester.

Imala sam to ludilo od sreće da je baš ja pitam neke stvari, da baš ja uđem u njen prostor, upoznam njenog dvogodišnjaka i njenog muža, sednem na tirkizni kauč i razvezem.

Zato što je Tamara napravila Kevu i tu odlučila da smesti sve inspirativne keve.

Kada joj je Ida pala na pamet, ja sam pala na dupe, jer sam ja njen fan! Ja đuskam, đipam, šizim i pevam uz Lolu dok držim zamišljeni mikrofon. Znam da je onaj kombinezon nosila u onom spotu i nemogudaverujem da ću JA baš JA da idem, da je intervjuišem. Za Kevu. Čoveče.

Suptilno sam razmišljala o pitanjima, marljivo zapisivala ideje i pripremala se. Sad ću ja da budem super, pa ću smislim strava pitanja, pa ću odatle da zaključim da je Ida kao mi, da nije baš toliko kul koliko mislim da jeste i da ću sve to malo prizemnije percipirati.

E pa neću. Ida je mnogo kul i to je to. Hendluje, nasmejana je, vredna je, rešava problem i nema kmečanja.

Ida Prester-1-5

Obzirom da je neko za koga bi se reklo da sve može i da je sve izvodljivo, pitam: Kada nešto ne može? Kada u životu ipak odustaješ da nešto uradiš?

Kaže kako je klasičan liberal i kako sve može, dok ne ugrožavaš nekog drugog. Ne brine je mnogo ”S kim živiš i šta radiš. Jel svingaš, jel piješ, jel se drogiraš. To je tvoj par opanaka. To je moja životna deviza i tako se vodim po svemu: Radim sve što mi padne na pamet, dok ne ugrožavam nekog drugog.”

Koji je najbolji osećaj na svetu?

Ima ih puno! Život je satkan od tih malih ljepih osjećaja. Od toga da se fino napapaš mamine sarme do ljepote kad dođeš promrzao spolja u toplo i ušuškano. Ali što si stariji, to sigurnost i osjećaj topline više cijeniš. Pre su najbolji osjećaji bile nekakve ekstatike trenutka; da je ludo divlje, nenormalno, a kako si stariji, pogotovo kad imaš dijete, to su sigurnost, toplina i bez prevelikog uzbuđenja.

Jednom prilikom si rekla kako se ne slažeš sa recimo hvalisanjem da se ne gleda televizija, ne prate vesti i slično. Šta ti biraš da ignorišeš?

Ima nekih stvari koje me ne zanimaju. Malo ih je, ali sam sigurna da to ne pratim. Sport. Sport me do te mere ne zanima da sam srećna da bar nešto u novinama mogu preskočiti. To i tračevi, zvezde i estradnjaci nisu predmet mog interesa, pa zašto bih ovo malo hard diska što mi je ostalo sa tim zauzimala.

Ja ne znam kako da ti uz dete i neki posao stigneš da gledaš filmove, čitaš knjige, ideš po izložbama, pratiš sportske prenose i još čitaš tračeve i imaš frizuru i uredne nokte. Nemoguće, to je baš nemoguće! Nešto ti tu mora ispasti.

Ida Prester-1-4

Koliko sama razlikuješ Idu pre i posle Roka?

Dosta sam se morala psihički stabilizirat, jer sam prije stvarno užasno neuredno živela, gotovo bez ikakvih obroka. Kako sam živela sama, spavala bih gde god sam stigla.. kod prijatelja.. izlasci, afteri.. Sad je to sve jednostavno moralo naći neki red.

Odjedanput moraš imati neku dnevnu rutinu, moraš na svaka tri sata nešto odratit: da podojiš, nahraniš, presvučeš.. meni je to bilo užasno strano, jer u životu kaktus nisam odgojila. Zato, kad me pitaju, kažem prvo nabavite psa, mačku ili bar neku osjetljiviju biljku, da uopšte sami sebe pripremite na taj šok. Meni je bio šok.

Jer ja sam bila u svom svijetu, gde sam samo ja bitna, a sada treba da se fokusiraš na nekog, kome si ti praktično sluga. I to mi je bilo baš jako čudno.

Kakvo ti je iskustvo sa porođajem, dojenjem, i svim što to prati?

Porođaj mi je bio genijalan! Sa epiduralnom imam jako dobro iskustvo. Porođaj mi je bio tako ugodnih par sati, da sam željela da ne prođe tako brzo. Baš je bilo lepo.

Ali dojenje je bilo pakleno. Ne znam da li bih se ponovo na to usudila, jer sam užasno teško uspostavila nekakav ritam. To mi je bilo baš stresno, jer nisam znala šta se zbiva. Posle mi je pomogla električna muzilica.

Koliko je trajalo?

Osam mjeseci.

Puno stvari ima koje nisam znala. Nitko sa mnom nije obavio nekakav čestit razgovor. Sve je to nekakva nova situacija u kojoj ti moraš sebe pronaći; totalno dobro procijenit koje su tvoje granice i šta ti možeš, šta može tvoja svekrva, šta može tvoj muž.. Jer mi, kontrol frikovi imamo potrebu da sve radimo sami, jer mi možemo sve najbolje, ali zapravo, najbitnije je, kao kad osnivaš firmu: delegirati dobro odgovornost. I to ja nisam dobro ishendlovala prve dve nedelje. Mislila sam da mogu ja to, ali sam se zapravo precijenila.

Ida Prester-1-6

Da li se desilo ili ste želeli?

Gle, mi smo krenuli radit i ono se primilo odmah. Mislila sam da imamo godinu dana fore, ali..

I sad sa tim iskustvom, da li misliš da bi bilo ”pametnije” rađati kada si mlađa ili starija..?

Ja nisam sad pametnija od pre 20 godina. Bitno je da nađeš pravu osobu. Jer, ako je osoba pogrešna, kada ne možeš na nekoga da računaš, kad te neko nervira… to je bez obzira na godine užasno teško. Tu partner jako puno doprinosi  i shvatila sam da su osobe kojima najviše skidam kapu samohrane majke. Ja to sama ne bih ishendlovala. Tako da, svaka čast ženama koje se na to odlučuju ili kojima se to desi. Ako nemaš baš jaku podršku, jako je teško.

Ida Prester-1-7

Šta misliš o porođaju kod kuće?

Sve kul. Ako se neko za to usudi, ako ima podršku, zašto da ne. Ja sam to predlagala mom mužu i znate šta mi je rekao? “Nema šanse, ovo je novi kauč, tirkizni, tek smo ga kupili, isprljat će se!”

Ali definitivno sam sigurna da se ne bih usudila bez epiduralne.
E sad da li je doma, na klupi, u parku, jarku, na dvorcu, na plaži..

Da li Frau voli nemački ili ga samo govori?

Prvo volim a onda malo i govorim. A volela bih da govorim i više.

Živela sam u Njemačkoj neko vreme, oko godinu dana i imala sam dečka Njemca. I jako volim Njemačku. Tako da razmišljamo da i Roko od malih nogu krene u njemački vrtić.

Inspiracija je fleš koji ne bira momenat. Dete je fleš koji ne bira momenat. Kako objašnjavaš inspiraciji da bi morala malo sačekati da Roko recimo čuje priču do kraja?

Uspijemo se Roko i ja uskladiti. Meni je sintisajzer stalno tu, i onog trena kada mi nešto padne na pamet odmah snimim sve na telefon ili na najjednostavniji program na kompjuteru; i onda šaljem bendu da oni naprave aranžman. A najčešće se na tim stvarima koje ja snimim u pozadini čuje Roko. On najčešće radi nešto svoje, a ja pravim muziku. Nisu mi potrebni samoća ni pustinjski ambijent.

Ida Prester-1

Gde je punjač za tvoje baterije?

Ja stvarno radim sve stvari koje volim. Nemam onog nakupljanja negativnom energijom, pa da sad moram negde otići na planinu… Meni je u našem stanu super. Imam ljepi pogled, ceo grad mi je pod nogama, nemam nekakve potrebe da suludo izlazim van. Tu sam sa familijom, imam hrpu prijatelja; sad je nekako serija dječijih rođendana pa smo se svi povezali, tako da se kroz ceo dan nekako ričardžujem.

Najveći mi je problem kao recimo danas, kada se gospodin odlučio da ustane u 6 ujutru, a ja imam snimanje od pet popodne do ponoći. Tada sam crknuta, ali sve to ide u rok službe.

Ida Prester-1-2

Koliko često imate probe?

Često putujem, stalno sam u Zagrebu, tako da kada sam tu u Beogradu, imamo probe svaki dan.

Kako se na tvom jeziku kaže: ”Poludeću, ne mogu više ovo roditeljstvo da izdržim!” ?

Sve isto! Poludit ću!

Zašto je roditeljstvo najbolji osećaj na svetu?

Slatki su ti mali gmizavci, koliko god da ti idu na živce nekad, i koliko god da te ograničavaju u tvojoj slobodi. Predivan je taj trenutak kada vidiš da tebe neko stvarno bezrezervno voli. Nitko te ne voli bezrezervno. Tvoji roditelji.. sa njima uvek imaš prirodnu distancu, generacijski jaz. S njima još nema generacijskog jaza. Sigurno će biti, ali sada ga nema. Prvi si mu na svijetu i izraz te zaljubljenosti u očima, koju vidiš kod svog djeteta.. kakvi dječki, kakvi muževi!

Formiraš jedno biće koje polako od komada tvog tijela postane neko svoje tijelo, a ti u tome imaš puno svojih prstiju. Tako da, super je to.

Ida Prester-1-3

Kojoj svojoj pre-roditeljskoj izjavi se najviše smeješ? Šta si kao solerica znala da nećeš nikada: a) Puštati dete da plače b) Pustiti dete u svoj krevet c) Viknuti na svoje dete d)…

Nisam baš puno razmišljala o tome. Ja sam samo pustila. U svom osmom mjesecu trudnoće sam imala koncert i snimila spot. Porodila sam se tri tijedna pre termina i taman ta tri tijedna kad sam mislila okej sad sam gotova sa svim, sad ću ja to malo proguglati, da vidim..

Nisam zamišljala svoje dijete da se baca po podu, ali sam prikačila to kao normalnu stvar. Ali i dalje mislim da nikada neću udariti svoje dijete i mislim da je to nešto što ću moći ishendlat. Nadam se. Ali za sada uspijevam biti hladna, odmerena i by the book. Tu samo treba da budeš užasno uporan, užasno iskuliran. Jednu te istu stvar objašnjavati kao papiga; biti dosadan sam sebi, ali smirenim, ozbiljnim glasom ponavljati. Jednostavno se moraš pretvoriti u robota i druge nema. Sve ostalo je kontra-produktivno. Jer onog trena kada ti pokažeš silu, on neće shvatiti to zbog racija nego zbog autoriteta. I poštovaće samo silu u životu i na isti način rešavati svoje konflikte sa drugima. Moja osnovna odgojna metoda  je samo ponavljanje; hladno, odmereno, i kazne koje nisu fizičke, već recimo:”Hajde sad sedi, razmisli; sad će ti mama ponavljati dok ne shvatiš da to tako ide.” On je jako mali, pa još nisam ni imala nekih većih problema sa njim. Videćemo da li ću za četiri godine pričati istu priču. Sad je toliko mali da se na njega ne mogu ljutiti. Ne mogu se ljutiti na dvogodišnje dijete, što nešto nije shvatilo, jer je normalno da ne shvata. I stvarno moraš užasno polako, i držati ga stalno za ruku i stalno da ti je na oku.

Ida Prester-1-11

Svetu se ne može ugoditi. A tebi?

Nisam ja uopšte zahtevna. Jedem sve, pijem sve.

U poslu mora sve, jer sam radnik i očekujem od drugih da rade. Nema kašnjenja.. Kad se radi, radi se i tu sam Austrougarka čista. Ali za sve ostale stvari sam baš Cigan. Spavam gde god me staviš, jedem šta god mi staviš.. nema uopće problema. Samo da se uradi ona neka moja fiksacija koju mislim da treba uraditi, u oblasti gde sam ja šef.

Ida Prester-1-12

Kakav si ti roditelj?

Možda malo premekan. Mislim da sam ja više baka nego mama. I trudim su povlačiti baš jasne granice, ali mi svi kažu da sam zapravo premekana i da mi dijete previše skače po glavi.

A kada nema kompromisa?

Nema kompromisa kada vidim da gura drugo dijete u baru. Tada ga stavim sa strane, uzmem za ruku i idemo krug oko parka.

Koliko često sebe tapšeš po ramenu? Da li radiš to?

Ne, ne. Više se kinjim kada nešto pogrešno uradim.

Ida Prester-1-8

Koje greške uporno ponavljaš?

Konstantno objavljujem statuse na Fejsbuku, koji su očito  medijski zanimljivi, a uopšte to ne mogu procijeniti; to je meni totalno sporadično. Ljudi objavljuju neke stvari koje su meni totalno medijski neinteresantne. Ispada nekakva senzacija od nečega što moj mozak nije u stanju da prepozna kao medijski seksipilnu izjavu.

Može jedan selfi?

13514484_1255887007806396_186287970_n

Kada si moćna samoj sebi? Kada si sebi car, kralj?

Na stejdžu. Tu mi prava osobnost izađe van. Tamo ne moraš imati nikakve lažne društvene norme, ne moraš se ponašati nikako drugačije; tamo je sve umjetnički opravdano. Taj osjećaj kada vidiš da nešto što si ti proizveo, da ljudima nešto znači i da znaju te tekstove, da se lože na to, da si ih rasplesao, da si ih i zabavio i potaknuo.

Ida Prester c-1-3

Ida Prester c-1-2

I da završim kako sam i počela: neprofesionalno, sa slobodom za ličnu promociju.

Ida, ako ovo čitaš, ako ti ikada zafali neko za spot za đusku do bola, pick me, PICK ME!

Facebook komentari

Možda vam se dopadne

2 Komentara

 • Avatar
  Sandra kaže: August 22, 2016 at 4:35 pm

  Lijep intervju, samo ste se trebali odlučiti hoće li Ida pričati ijekavicu ili ekavicu. Malo “bode oči” ova mješavina 🙂 .

  Odgovori
 • Avatar
  Gaga kaže: April 6, 2019 at 3:49 am

  Sitnice koje cine zivot, kao sto je mamina sarma! Divan tekst o jednostavnosti i lepoti zivota.

  Odgovori
 • Ostavi komentar