Keva, Keva stvara 0

Kućica za lutke


Bilo je krajnje vreme da silnim lutkicama koje imamo obezbedimo neki lep i siguran dom. Kako mi se kod onih kuća koje se mogu naći u prodaji nisu dopale razne stvari – cena, raspored, manjak nameštaja… rešila sam da kuću napravim sama i da je uredimo po našoj želji i potrebama lutkica.

Potrebno:

  • Kartonske kutije (veće – za cipele npr. i manje – za lekove npr.)
  • Makaze
  • Lepak
  • Selotejp, duplofan
  • Papiri (beli ili u boji, obični ili samolepljivi)
  • Alu folija
  • Deblja providna folija (ona koja se može naći na većini providnih pakovanja)
  • Spajalice
  • Plastična čaša
  • Kutijica od Play-doh-a
 • Dekoracija (po želji): perlice, tkanine, žice, papirne korpice za mafine…

Prvo sam birala 4 kutije od kojih će nastati sobe, ali i osnova kuće. Mogla sam da stavim više manjih kutija, ali je to delovalo malo skučeno. Našla sam kutije koje su se lepo međusobno uklopile, tako da ništa ne viri. Zatim sam počela da pravim nameštaj. Za krevet, šporet, sudoperu i TV iskoristila sam kutije od lekova. Svaku kutijicu sam obložila odbranim papirom (svaku stranu lepkom lepila). One koje sam obložila običnim belim papirom naknadno sam bojila akrilnim bojama. Možete koristiti i samolepljive papire (ja sam ih koristila za podove svih soba), tekstil, šta god želite.

KUHINJA

Za policu u dnevnoj sobi i frižider poslužila mi je kutija od iPhone-a. Ona je na jednoj strani već imala kartonski uložak koji je izgledao kao police, a za frižider sam sama pravila pregrade tako što sam isekla traku kartona od kornfleks kutije u širini frižidera i presavila je na mestima gde sam želala da bude pregrada. Tako napravljen uložak sam zalepila lepkom za unutrašnjost kutijice. Vratanca sam napravila od plastične kutijice u kojoj su bili neki flasteri, a koja je odgovarala širini frižidera. Skalpelom sam prepolovila kutijicu i zalepila njene spoljašnje zidove za unutrašnje zidove frižidera.

Nakon oblaganja šporeta papirom izrezala sam mu vratanca za rernu. Unutar tih vrata izrezala sam jedan manji kvadrat. Sa unutrašnje strane zalepila sam malo parče providne folije koja bi imitirala staklo. Nakon svega toga, kroz taj otvor ubacila sam i zalepila dve pregrade od kartona koje sam napravila po istom sistemu kao pregrade u frižideru. Bojom sam onda obeležila ringle i radnu ploču, a na vratanca rerne sam zalepila jednu perlicu, kao dršku.

Na kutiji koja će postati sudopera izrezala sam krug širine odabrane Play-doh kutijice, a zatim kutijicu samo ubacila (ne mora ništa da se lepi, kutijica se širi pri vrhu, pa ne može da propadne). Pored toga sam napravila jednu rupicu kroz koju sam provukla žicu (koristila sam jednu od onih kojima se igračke privežu za originalno pakovanje). Žicu sam savila ispod površine da ne bi ispadala. Oblikovala sam je tako da liči na slavinu, a onda obložila alu folijom. Parče alu folije sam provukla i preko tog dela i oblikovala je u ručke slavine.

DNEVNA SOBA

Za sto sam iskoristila manju plastičnu čašu i veliku papirnu korpicu za mafine. Manja korpica za mafine poslužila je kao abažur za lampu čija osnova je plastična bočica u kojoj su nekada bile upakovane šljokice. Nakon što sam ofarbala TV, moja ćerka je flomasterima obojila program. Luster disko kugla je zapravo novogodišnji ukras. Njega sam za plafon takođe privezala malom žicom koju sam presavila na pola, provukla oba kraja kroz rupicu i raširila ih kako ne bi ispali.

Zavesu sam napravila od ćerkine stare majice i zakačila je na elastični konac koji sam provukla kroz zid i zavezala sa spoljađnje strane kuće.

SPAVAĆA SOBA

Za krevet sam već napisala da je kutija od lekova, obložena zlatnim papirom. Jastuk sam sašila i napunila vatom, a pokrivač jednostavno isekla od istog materijala koji je korišćen za jastuk.

Kolevku za bebu sam pravila od nešto debljeg kartona, po nekom dizajnu koji se meni učinio logičnim. Pošto sa fizikom veze nemam, namučila sam se sa pronalaženjem pravog oblika nogara, koji bi obezbedio da kolevka može samostalno da stoji, ali i da nastavi da se ljuljuška kad se jednom pokrene. Nisam našla neko idealno rešenje. Nasumično sam sekla malo po malo, dok nije bilo dosta, a dosta je bilo na nivou “može da stoji sama, da se ljulja rukom i pada pod pritiskom bebe teže od 3 grama”.

Vrtešku za krevetac (ne vrti se) sam napravila od meke žice i perlica koje sam na žicu stavila pre nego što sam je savila u željeni oblik.

Orman sam napravila od visoke kutijice, koju sam prvo izlepila belim papirom. Zatim uz pomoć dva horizontalna i jednog vertikalnog reza otvorila vrata i zlatnim papirom isečenim u trake prekrila ivice koje su se iskrzale sečenjem. Unutra sam zalepila jednu kartonsku pregradu i ispod nje provukla meku žicu na koju bi se kačili ofingeri. Ofingere sam napravila od spajalica u boji. Kvaka ormana je roze perlica, a vrata se zatvaraju pomoću elastičnog konca koji se prevuče preko perlice.

KUPATILO

Kadu smo već imali, došla je u nekom pakovanju sa princezom Sofijom. Polica je takođe gotov element, a pre ove funkcije bila zapravo kutijica u kojoj su bili razvrstani neki ukrasi koje smo kupili. Za policu možete iskoristiti i deo neke bombonjere ili tome slično, nešto što već ima neke odeljke, ako ne želite sami da ih pravite.

Lavabo je zapravo kutija hrane za ribice. Poklopac je originalno beo, a bazu sam umotala u papir i naknadno obojila. Slavina je rađena po istm sistemu kao ona u kuhinji

Osnova WC šolje je kutijica za neki plastelin. Daska je mogla da se napravi i od poklopca te iste kutije za plastelin, ali sam u ćerkinoj sobi naišla na idealnu zamenu – kutijicu za mini, putno pakovanje vodenih boja. Kada sam oblagala osnovu WC šolje belim papirom, ostavila sam na vrhu jedan deo u obliku kruga prazan, tako da izgleda kao da je u sredini rupa, te da više podseća na pravu wc šolju.

Pre izrade stepenica, lifta i prozora duplofanom sam zalepila sve sobe jednu za drugu i ofarbala kuću. Moja ćerka je htela da fasada izgleda kao oblaci i trava. Sve je bojeno akrilnim bojama.

STEPENICE

Ima nekih pakovanja kod kojih možete da iskoristite sve elemente. Tako je sa jednom kutijom iz JYSK-a, u kojoj su bile papirne korpice za mafine i dekorativne čačkalice. Korpice sam koristila za dnevnu sobu, unutrašnji uložak sam iskoristila za stepenice, a kutiju u kojoj se sve to našlo za lift. Taj kartonski uložak sam ispresavijala kao lepezu i sa obe strane provukla po štapić za ražnjić. To ih je činilo stabilnijim. Stepenice nisu pričvršćene za kuću, već mogu da se premeštaju tamo gde su u trenutku neophodne.

LIFT

Kao što rekoh,osnova lifta je ta kutija za mafine i čačkalice kojoj sam isekla vrh (kutija nije imala kartonski poklopac). Na levom zidu kutije napravila sam prorez koji po dužini ne ide od ivice do ivice kutije (nego sam ostavila po 1cm od vrha i dna), a koji je širine štapića za sladoled. U tu kutiju je savršeno ulazila kutija Optimum B kompleksa, te sam njoj isekla gornji i prednji deo i obložila je belim papirom. Ubacila sam kutijicu u veću kutiju, a tek onda na dno te kutijice zalepila sam štapić za sladoled tako da veći deo viri van kutijice, na levoj strani, odnosno da izlazi kroz prorez na velikoj kutiji. Pomoću tog štapića lift se pomera gore i dole. Vrata lifta sam napravila od plastične folije sa kutije neke Barbike. Sistem zatvaranja je isti kao na ormanu u spavaćoj sobi – elastični konac i perlica, s tim što je perlica ovog puta zakačena na bočnoj strani lifta. Lift sam duplofanom zalepila za kuću.

KROV I VITRAŽ

Krov sam napravila spajanjem dva poklopca kutije za cipele. Isekla sam ih na trake širine koja odgovara kući. Ostatak poklopaca sam isekla tako da napravim zid “potkrovlja”.

Zatim sam izrezala željeni oblik prozora na tom zidu, potpuno proizvoljno. Prislonila sam parče providne folije na tu rupu, precrtala oblik i izrezala malo veće parče. Zatim sam na internetu našla ideju kako da napravim konture za vitraž. U mojoj varijanti to je na kraju bilo ovako: u bočicu tečnog belog Pelikan lepka sipala sam malo crne akrilne boje i promešala. Zatim sam po foliji sipala lepak prateći crtež koji sam prethodno napravila na papiru i stavila ispod folije. Kada se to osušilo, akrilnim bojama smo obojile polja. Foliju sam zatim zalepila sa spoljne strane kuće, stavljajući lepak na taj višak folije koji smo na početku ostavili.

Što se tiče unutrašnjih zidova, dekoracija je bila potpuno proizvoljna. Kuhinju sam ostavila u boji kutije, ali sam iscrtala zvezdice i okvir prozora metalik drvenim bojicama. Dnevna soba je takođe sačuvala originalnu boju kutije, samo je ćerka docrtala ružice po zidovima. Spavaću sobu sam prefarbala roze akrilnom bojom i dodala bele tufne, a kupatilo sam izlepila belim papirom, malo ofarbala zelenom bojom, a možda ću jednom nacrtati i pločice.

Verovatno ste čitajući ovaj tekst na momente bili obeshrabreni uz pomisao “ali ona je već imala takvu kutijicu/bočicu/tkaninu u kući” i tome slično. Sigurno i vi imate svašta u kući što se može iskoristiti za ovaj projekat, samo teba dobro da primetite na koji način šta može da se iskoristi. Većinu ambalaže koju posedujete možete uz malo obrade pretvoriti u nešto što donosi beskrajnu radost, kao što je ova kućica za lutke.

Facebook komentari

Možda vam se dopadne

No Comments

Ostavi komentar